Έπαυλη Μαρόκκου: ένα στολίδι στη Θεσσαλονίκη

Περπατώντας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης βλέπουμε αρκετά νεοκλασικά κτίρια να διακοσμούν όμορφα κάποιες από τις γειτονιές της. Πρόκειται για κτίρια που κατασκευάστηκαν την εποχή του Μεσοπολέμου ή και αργότερα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα και ευτυχώς διασώθηκαν ως τις μέρες μας.

 

Συγκεκριμένα, εάν πάμε μια βόλτα στην Βασιλίσσης Όλγας, θα δούμε αρκετές βίλες της περίφημης συνοικίας των ''Εξοχών'' ή αλλιώς ''Πύργων''. Οι βίλες αυτές χτίστηκαν κατά τα μέσα του 19ου αιώνα και αποτελούσαν παραθεριστικές κατοικίες για υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της εποχής. Ένα στολίδι ανάμεσά τους, που ξεχωρίζει μέχρι και σήμερα, στο νούμερο 133 & Πέτρου Συνδίκα γωνία, είναι η έπαυλη Μαρόκκου και σ ‘αυτήν αποφασίσαμε να αφιερώσουμε το σημερινό μας άρθρο!

 

Η έπαυλη Μαρόκκου, πήρε το όνομά της από τον Αυστριακό υπήκοο Ιωάννη Μαρόκκο, ο οποίος την έχτισε το 1906 με σκοπό να δοθεί σαν προίκα στην κόρη του, Μαρία Τερέζα. Η έπαυλη άλλαξε πολλά χέρια από τότε. Η Ιερατική Σχολή,  το Εθνικό Ίδρυμα Προστασίας Κωφάλαλων και η Τροχαία ήταν μερικές από τις υπηρεσίες που φιλοξένησε. Φέτος, μετά από πολλά χρόνια, αναδιαμορφώθηκε τόσο ο εσωτερικός όσο και ο εξωτερικός χώρος της, ώστε να μπορεί άξια να μας υποδεχτεί ως cafe bar restaurant.

 

Εμείς επισκεφθήκαμε την έπαυλη για την τελευταία μας φωτογράφιση και πραγματικά μας γοήτευσε με την μεγαλοπρέπειά της. Το ξύλινο πάτωμα, τα μεγάλα παράθυρα και η διακόσμηση του χώρου μας πηγαίνουν ένα ρομαντικό ταξίδι στο παρελθόν. Κατεβαίνοντας στον κάτω χώρο, μαγευτήκαμε από το πέτρινο κελάρι με την τεράστια συλλογή κρασιών να σε καλεί να την δοκιμάσεις.

 

Αυτό όμως που μας κέρδισε περισσότερο, ειδικά για το καλοκαίρι, είναι ο εξωτερικός χώρος της. Ο καταπράσινος κήπος της μοιάζει με όαση μέσα στην ζέστη της Θεσσαλονίκης. Ιδανικό μέρος τόσο για το πρωινό ή το απογευματινό καφεδάκι μας, αλλά και για δροσερά cocktails το βράδυ με θέα τον έναστρο ουρανό! Εμείς δοκιμάσαμε και την κουζίνα της και σας τη συνιστούμε ανεπιφύλακτα! Πολλά αστεράκια δίνουμε στο yummy yummy brunch!!

 

Έτσι λοιπόν όπως περιπλανιόμασταν στους χώρους της έπαυλης, διάφορες εικόνες από ταινίες ξαφνικά ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια μας! Να η Madeleine Swann  και η Karl Stromberg με τον James Bond, πίνουν το ποτό τους στο τραπεζάκι στην γωνία και τους ερωτεύεται ξανά ο κατάσκοπος-φάντασμα! Εκεί στο βάθος ανάμεσα στα δέντρα, η Meryl Streep, ξεπροβάλει σαν μια νέα Karen Blixen έξω από την Αφρική- Out of Africa και μας χαμογελάει! Όλες τους φοράνε το αγαπημένο τους σεμιζιέ φόρεμα ή αλλιώς σεμιζιέτα!

 

Έχοντας κάνει αυτό το ταξίδι στο παρελθόν και επηρεασμένοι από την τάση εκείνης της εποχής  επιστρέψαμε στο παρόν, εκτιμώντας για άλλη μια φορά τους θησαυρούς που έφερε στο προσκήνιο η μόδα και έγιναν hot & basic επιλογές με την πάροδο του χρόνου. Η σεμιζιέτα, ευτυχώς είναι μία από αυτές! Το δροσερό της ύφασμα σε συνδυασμό με την αέρινη γραμμή του σχεδίου, κολακεύει τις καμπύλες και προσφέρει άνεση και χάρη για κάθε ώρα της ημέρας ή και της νύχτας! ;-)

 

Εμείς εντάξαμε την σεμιζιέτα στη συλλογή μας στην κλασική μορφή της με κουμπάκια από πάνω μέχρι κάτω αλλά και με πιο μοντέρνα στοιχεία, δηλαδή δέσιμο στο πάνω μέρος που καταλήγει σε κουμπάκια ή κρουαζέ δέσιμο στο πλάι για ακόμη περισσότερη τσαχπινιά!

 

Τι περιμένετε; Φορέστε την σεμιζιέτα σας, το καλύτερο χαμόγελό σας και πάμε ένα ρομαντικό ταξίδι στον χρόνο στην εξοχική έπαυλη Μαρόκκου!

 Smile & Stay Happy! ;-)