Nηστίσιμα & άλαδα γλυκάκια!

Προ των πυλών της Μεγάλης Εβδομάδας σκεφτήκαμε να μοιραστούμε μαζί σας συνταγές για πεντανόστιμα νηστίσιμα & άλαδα γλυκάκια! Η εγκράτεια δεν είναι πάντα εύκολη γι’ αυτό είπαμε να τη διανθίσουμε με λίγη δημιουργικότητα!

Για τους λάτρεις της σοκολάτας έχουμε συνταγή για τρουφάκια, για τους πιο παραδοσιακούς έχουμε σιμιγδαλένιο χαλβά και για τους πιο εναλλακτικούς έχουμε αμυγδαλωτά! (Αν ρωτήσετε που ανήκω εγώ θα σας πω στην κατηγορία «γλυκό να ναι , κι ό,τι να ναι»!)

Πάμε να τα δούμε λοιπόν!


Σοκολατένια Τρουφάκια 

Θα χρειαστούμε:

  • 1 φλυτζάνι νερό (ή 1 φλυτζάνι γάλα σόγιας)
  • 1 φλυτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι κακάο
  • 1 φλυτζάνι τριμμένη φρυγανιά
  • 1 φλυτζάνι καρύδια (χοντροκομμένα)
  • τρούφα, ινδοκάρυδο, ή ξηρούς καρπούς για την επικάλυψη
  • λίγο κονιάκ (ή χυμό από 1-2 πορτοκάλια)


 Βήματα εκτέλεσης:

 

  1. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσει σε μέτρια φωτιά έως ότου λιώσει η ζάχαρη.
  2. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το κακάο, ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις μέχρι να λιώσει.
  3. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για περίπου 7 λεπτά και προσθέτουμε την φρυγανιά και τα καρύδια.
  4. Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα, το τοποθετούμε στην κατάψυξη για περίπου 15' ώστε να σφίξει και να μπορούμε να το πλάσουμε.
  5. Αφού σφίξει το μείγμα, πλάθουμε μπαλάκια και τα ακουμπάμε σε λαδόκολα για να στεγνώσουν.
  6. Τα περνάμε πρώτα ένα-ένα στο κονιάκ (ή στον χυμό πορτοκάλι) και έπειτα πάνω από τρούφα, ινδοκάρυδο ή ξηρους καρπούς.
  7. Τέλος τα συντηρούμε στο ψυγείο. (Μπορούμε να τα τυλίξουμε με καραμελόχαρτα για να διατηρήσουν ευκολότερα το σχήμα τους).

 

 

Άψητα Αμυγδαλωτά

Θα χρειαστούμε:

  • 4 κούπες ωμά αμύγδαλα ανάλατα χωρίς την φλούδα
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη άχνη
  • 1 φλυτζάνι ανθόνερο
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 1 βανίλια
  • γαρύφαλλα

 

 Βήματα εκτέλεσης:

 

  1. Χτυπάμε το αμύγδαλο στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σκόνη.
  2. Τοποθετούμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη άχνη, την αμυγδαλόψιχα, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού.
  3. Έπειτα προσθέτουμε σιγά σιγά το ανθόνερο και ανακατεύουμε μέχρι να προκύψει μια υγρή εύπλαστη ζύμη.
  4. Βρέχουμε τα χέρια μας με ανθόνερο και ξεκινάμε να πλάθουμε σε σχήμα μικρού αχλαδιού (ή οποιοδήποτε άλλο σχήμα θέλουμε) και τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα.
  5. Τέλος τα βουτάμε ένα ένα μέσα σε ένα μπολ με ζάχαρη-άχνη μέχρι να καλυφθούν και στη συνέχεια καρφώνουμε στην κορυφή του καθενός ένα γαρύφαλλο.
  6. Τα σερβίρουμε αμέσως ή τα διατηρούμε σε αεροστεγές σκεύος στο ψυγείο.

 

 

Σιμιγδαλένιος Χαλβάς

Θα χρειαστούμε:

  • 4 κούπες νερό
  • 2 κούπες σιμιγδάλι χονδρό ή ψιλό ή ανάμεικτο
  • 2 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 βανίλιες
  • 2 γαρύφαλλα
  • ξηροί καρποί ή σταφίδες κατά προτίμηση

 

 Βήματα εκτέλεσης:

 

  1. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τα ξυλάκια κανέλας, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα γαρύφαλλα και τις βανίλιες σε μέτρια φωτιά.
  2. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τους ξηρούς καρπούς ή τις σταφίδες (ό,τι θέλουμε). Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
  3. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και έπειτα το τοποθετούμε σε φόρμα.
  4. Αφού κρυώσει καλά, ξεφορμάρουμε.

 

 

Καλή επιτυχία!

 

Smile & Stay Happy ;-)