November's holidays

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα "ξενόφερτα" έθιμα έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στην χώρα μας. Για το μήνα νοέμβριο αυτά που ξεχωρίζουν είναι το "Thanksgiving" και η "Black Friday” τα οποία και θα αναλύσουμε.

Ένα από τα πιο δημοφιλή "ξενόφερτα" έθιμα είναι αυτό της "Hμέρας των Ευχαριστιών" ή αλλιώς "Thanksgiving". Η "Ημέρα των Ευχαριστιών" γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου και σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου. Η πρώτη γιορτή των ευχαριστιών εορτάστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα σε περιοχές του σημερινού Καναδά. Στις ΗΠΑ ο εορτασμός της «Ημέρας των Ευχαριστιών» καθιερώθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1619 όταν Άγγλοι άποικοι έφτασαν στο Μπέρκλεϊ Χάντρεντ στη Βιρτζίνια και αποφάσισαν να γιορτάζουν κάθε χρόνο τον ασφαλή ερχομό τους.

Το έθιμο επιβάλλει την ημέρα αυτή οι Αμερικάνοι να μαζεύονται σε οικογενειακά τραπέζια, να τρώνε γαλοπούλα, γέμιση με άγρια μούρα και η σούπα κολοκύθας προκειμένου να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για τα καλά που συμβαίνουν στη ζωή τους.

Μερικά πράγματα που δεν ξέραμε για την "Ημέρα των Ευχαριστιών":

1.    Κάθε χρόνο το πολυκατάστημα Macy’s διοργανώνει μια εντυπωσιακή παρέλαση.

2.    Το Jingle Bells αρχικά είχε γραφτεί για να ψάλλεται στο «Thanksgiving».

3.    Κάθε χρόνο ο Αμερικανός πρόεδρος δίνει χάρη σε μια γαλοπούλα.

Ένα ακόμη διάσημο "ξενόφερτο" έθιμο που έχουμε αγαπήσει είναι αυτό της Black Friday και αντίστοιχα της Cyber Monday. Το αμερικάνικο αυτό έθιμο έχει θεσπιστεί ως μία γιορτή μεγάλων προσφορών και λαμβάνει χώρα την τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη σηματοδοτώντας την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης περιόδου. Πρόκειται για την επόμενη ημέρα μετά την επίσημη γιορτή των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ με αναφορές να δείχνουν πως το έθιμο αυτό έχει ξεκινήσει σχεδόν 100 χρόνια πριν.

Ο όρος Black Friday έχει χρησιμοποιηθεί για αρκετούς λόγους κατά το παρελθόν με τον επικρατέστερο από αυτούς να αφορά τα κέρδη των επιχειρήσεων, όπου και ανθούσαν κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ημέρας. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων στις ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν κόκκινο στυλό όταν σημείωναν στα βιβλία τους τα ελλείμματα και μαύρο όταν είχαν πλεόνασμα. Την συγκεκριμένη ημέρα λόγω του αυξημένου τζίρου όλοι χρησιμοποιούσαν το μαύρο στυλό γι΄ αυτό πήρε και αυτό το όνομα.

Την ημέρα αυτή τα καταστήματα λιανικής πώλησης διαθέτουν τα προϊόντα τους σε μεγάλες προσφορές, ενώ οι καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευθούν τα προϊόντα που επιθυμούν σε τιμές που φθάνουν ακόμα και το 80%.

Τελικά δεν είναι όλα τα "ξενόφερτα" έθιμα τόσο άσχημα αν το σκεφτούμε καλύτερα, μιας και το BF για εμάς τις γυναίκες είναι μία από τις αγαπημένες μας γιορτές. Αγοράζουμε ότι θέλουμε στις καλύτερες τιμές!

Οι ημέρες πλησιάζουν…! Be ready Παρασκευή 29 Νοεμβρίου!