LOVE YOUR SKIN! Το δέρμα σου αξίζει αγάπη! Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να το φροντίζεις σωστά.

 Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουμε είναι ότι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας δεν είναι άλλο από το δέρμα μας! Ο ρόλος του είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς κρατά τα εσωτερικά μας όργανα στη θέση τους και μας προστατεύει από το να εισέλθουν παθογόνοι οργανισμοί στο σώμα μας, μιας και είναι το μοναδικό όργανο που έρχεται σε άμεση επαφή με το περιβάλλον. Έτσι, όπως για παράδειγμα βουρτσίζουμε καθημερινά τα δόντια μας, έτσι και το δέρμα μας χρειάζεται την ανάλογη περιποίηση ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά. Κάνει τόσα πολλά για εμάς άλλωστε!

Ας αρχίσουμε όμως από τα βασικά! Ποιοι είναι οι τύποι δέρματος;

  •    ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΔΕΡΜΑ

Το βασικότερο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου τύπου είναι η έλλειψη ξηρότητας ή λιπαρότητας. Σε ένα κανονικό δέρμα, οι πόροι είναι μικροί, η έκκριση του σμήγματος γίνεται στην κατάλληλη ποσότητα ενώ περιέχει τη σωστή περιεκτικότητα σε νερό. Επίσης το ph του κυμαίνεται σε φυσιολογικές τιμές.

  •       ΞΗΡΟ ΔΕΡΜΑ

Με τον όρο ξηρό δέρμα εννοούμε το δέρμα που από τη κατασκευή του είναι λεπτό, δεν περιέχει λιπαρές προστατευτικές ουσίες, κάτι που οφείλεται στην έλλειψη ικανοποιητικού αριθμού σμηγματογόνων αδένων. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η αίσθηση ‘’τραβήγματος’’ και η έλλειψη ελαστικότητας.

  •     ΛΙΠΑΡΟ ΔΕΡΜΑ

Το λιπαρό δέρμα χαρακτηρίζεται από υπερβολική έκκριση σμήγματος και λιπαρή όψη. Συνήθως επίσης παρουσιάζει διευρυμένους πόρους, μαύρα στίγματα ή τάση ακμής.

  •         ΜΙΚΤΟ ΔΕΡΜΑ

Το μικτό δέρμα αποτελεί τον πιο συνηθισμένο τύπο δέρματος των Ελληνίδων! Όπως μπορεί κανείς να καταλάβει από την ονομασία, πρόκειται για το δέρμα που σε άλλα σημεία παρουσιάζει ξηρότητα και σε άλλα λιπαρότητα.

  •        ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΔΕΡΜΑ

Το ευαίσθητο δέρμα αποτελεί έναν τύπο δέρματος που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ειδικότερα, τα άτομα που διαθέτουν τον συγκεκριμένο τύπο δέρματος, μπορεί να παρουσιάσουν έντονα συμπτώματα όπως κοκκινίλες, ξεφλούδισμα, κνησμό ή  τσούξιμο. Σε τέτοιες περιπτώσεις μια επίσκεψη σε κάποιον δερματολόγο θα ήταν απαραίτητη.

Πώς μπορούμε να περιποιηθούμε το δέρμα μας; Τι ακριβώς είναι το skincare?

Αυτή η ερώτηση θα μπορούσε πραγματικά να έχει εκατοντάδες διαφορετικές απαντήσεις, μιας και το κάθε δέρμα είναι διαφορετικό με διαφορετικές ανάγκες. Αναμφίβολα όμως και χωρίς καμία εξαίρεση, τα βασικά βήματα που κρατούν το δέρμα υγιή είναι τα εξής: καθαρισμός,τόνωση, ενυδάτωση, αντιηλιακή προστασία και στη περίπτωση που φοράμε μακιγιάζ, η αφαίρεση αυτού ως πρώτο βήμα.

  • ΝΤΕΜΑΚΙΓΙΑΖ

Η πρακτική του μακιγιάζ έχει ρίζες από την αρχαιότητα και αποτελεί βασική συνήθεια των περισσότερων γυναικών στις μέρες μας. Όμως, στο τέλος της ημέρας και πριν τον ύπνο κάθε ίχνος αυτού πρέπει να αφαιρείται. Το ντεμακιγιάζ πρέπει να αποτελεί το πρώτο και αναπόσπαστο βήμα της καθημερινής μας ρουτίνας, προκειμένου η επιδερμίδα μας να μένει καθαρή, χωρίς τους ρύπους που κολλάνε επάνω στο πρόσωπο μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά είδη καθαριστικών ντεμακιγιάζ όπως γαλάκτωμα, μαντηλάκια, νερό Micellar ή λαδάκια. Επέλεξε αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα τον τύπο της επιδερμίδας σου. Η beauty expert μας προτείνει γαλάκτωμα ή λαδάκι με χαμηλό μοριακό βάρος, καθώς τα μαντηλάκια και το νερό micellar δεν καθαρίζουν σε βάθος.

  •  ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Αφού έχουμε αφαιρέσει το μακιγιάζ, πρέπει να απομακρύνουμε από το δέρμα μας κάθε ίχνος που ίσως έχει απομείνει από τη λιπαρή ουσία που χρησιμοποιήσαμε. Ένα απαλό σαπουνάκι ή αφρός θα κάνει αυτή τη δουλειά! Αν το δέρμα σου είναι ξηρό ή κανονικό επέλεξε ένα extra απαλό προϊόν και προχώρησε αμέσως στην ενυδάτωση ώστε να αποφύγεις την αίσθηση του τραβήγματος. Αν ο τύπος του δέρματος σου είναι λιπαρός, προτίμησε σαπούνια με ενεργά συστατικά όπως το ΑΗΑ (γλυκολικό οξύ) και το ΒΗΑ (σαλικυλικό οξύ) καθώς μειώνουν την έκκριση σμήγματος, ρυθμίζουν την λιπαρότητα και προσφέρουν αντιμικροβιακή δράση. Τέλος, αν ο τύπος του δέρματος σου είναι ευαίσθητος, απέφυγε καθαριστικά που μπορεί να έχουν άρωμα καθώς και αλκοόλ γιατί είναι πιθανό να προκληθεί ερεθισμός.

  • ΤΟΝΩΣΗ

Η τόνωση θεωρείται λανθασμένα ένα προαιρετικό βήμα, μιας και η χρήση του βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων του pH του δέρματος, καθιστώντας πιο εύκολη την απορρόφηση άλλων προϊόντων. Στην αγορά υπάρχουν toner για όλα τα γούστα και τύπους επιδερμίδας. Από ενυδατικά μέχρι με ενεργά συστατικά όπως ρετινόλη ή βιταμίνη C.

  • ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ

Η ενυδάτωση είναι ένα βασικό βήμα για όλες τις επιδερμίδες, ακόμη και για τις πιο λιπαρές! Όλοι οι ειδικοί στην ομορφιά δηλώνουν κατηγορηματικά πως η ενυδάτωση του προσώπου μας είναι άκρως απαραίτητη καθώς διατηρεί την επιδερμίδα απαλή και λαμπερή ενώ ταυτόχρονα προσφέρει θρέψη. Οι ενυδατικές κρέμες με βάση το νερό είναι ιδανικές για τις λιπαρές/μεικτές επιδερμίδες, ενώ αντίθετα αυτές με βάση το λάδι και πλούσια υφή ενδείκνυνται για ξηρά δέρματα. Δώσε μεγάλη προσοχή στην επιλογή ενυδατικής κρέμας ανάλογα με τον τύπο του δέρματος σου.

  • ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Η αντιηλιακή προστασία είναι ίσως το πιο απαραίτητο βήμα για τη προστασία του δέρματος, πόσο μάλλον για εμάς που ζούμε στην Ελλάδα. Μπορεί να αγαπάμε τον ήλιο και το μαύρισμα, μα η υπεριώδης ακτινοβολία που εκπέμπει μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπτώσεις στο δέρμα, όπως ηλιακό έγκαυμα, φωτογήρανση και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Η χρήση του το καθιστά όπλο ενάντια σε σοβαρούς κινδύνους που μπορεί να πλήξουν την υγεία μας.

  • ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ SPF ΣΤΑ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΑ;

Το SPF είναι ο δείκτης προστασίας από τον ήλιο. Περιγράφει την ικανότητα του αντιηλιακού να προστατεύει το δέρμα από την ακτινοβολία UVB που προκαλεί εγκαύματα. Όσο υψηλότερος ο δείκτης, τόσο μεγαλύτερη η προστασία.

Είναι απαραίτητο να φοράμε αντιηλιακά με υψηλό δείκτη SPF στο πρόσωπο μας, όχι μόνο στη παραλία, μα και στις βόλτες μας στην πόλη, ακόμη και τον χειμώνα, παρόλο που η ηλιοφάνεια δεν είναι το ίδιο έντονη.

 

Τέλος, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό να τονίσουμε, πως σε περιπτώσεις δερματοπαθειών ή ακμής , η κατάλληλη προσέγγιση μιας ολοκληρωμένης φροντίδας μπορεί να δοθεί μόνο από έναν ειδικό δερματολόγο.

 

Μέχρι το επόμενο blog post, stay happy, φρόντισε και αγάπησε τον εαυτό σου, γιατί η πραγματική ομορφιά πηγάζει από μέσα μας.

Είσαι μοναδική, μη το ξεχνάς!

The happy sizes Team!