Καφτάνι - Η προέλευση και η ιστορία του

Το καφτάνι είναι ένα ρούχο με μποέμ διάθεση που μπορούμε να το συναντήσουμε σε αναρίθμητα σχέδια και τύπους υφασμάτων. Με τη δημοτικότητα του να αυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, το καφτάνι αποτελεί μια δροσερή και άνετη επιλογή για επάνω από το μαγιό και όχι μόνο. Με τη προέλευση του να βρίσκεται σε περασμένους αιώνες, το κατά πολλούς πιο elegant άνετο ένδυμα αποτελεί βασική επιλογή για όσους αναζητούν την άνεση και το στυλ στους θερμούς μήνες του καλοκαιριού.

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Η λέξη καφτάνι (خفتان‎ khaftān) έχει περσική προέλευση και αναφέρεται σε ενός είδους μακριά ρόμπα ή τουνίκ, με μακριά μανίκια, είτε με ανοιχτή λαιμόκοψη, είτε εντελώς ανοιχτή μπροστά, με κουμπιά ή χωρίς.

Οι Οθωμανοί σουλτάνοι από τον 14ο έως τον 18ο αιώνα συνήθιζαν να φορούν καφτάνια διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους, ενώ η σύνθεση τους ήταν συνήθως από μετάξι, βαμβάκι ή μαλλί και πολλές φορές έδεναν με ζώνη στη μέση. Καφτάνια από ακριβά υφάσματα με βαριά διακόσμηση  αποτελούσαν σύμβολο εξουσίας και κοινωνικού στάτους, ενώ πολλές φορές δίνονταν σαν δώρα σε σημαντικούς καλεσμένους με εξίσου υψηλή θέση στη τότε κοινωνία.

Κατά τον 16ο αιώνα το καφτάνι «ταξίδεψε» στο Μαρόκο, οπού οι δικαστές το φορούσαν σαν σύμβολο εξουσίας και κάπως έτσι καθιερώθηκε σαν ένα ένδυμα Μαροκινής προέλευσης, παρόλο που η ιστορία του είναι ακόμη πιο παλιά.

ΤΟ ΚΑΦΤΑΝΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΟΔΑ

Κατά τον 19ο αιώνα, τα καφτάνια ήταν ένα εξαιρετικό σπάνιο ένδυμα στην Ευρώπη και στην Αμερική και συνήθιζαν να τα φορούν μόνο εκκεντρικοί ταξιδιώτες που τα έφερναν από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960 το καφτάνι άρχισε να γίνεται πιο αναγνωρίσιμο και αγαπητό στη Δύση, όταν Γάλλοι σχεδιαστές όπως ο  Christian Dior και ο Balenciaga το ένταξαν στη συλλογή τους ως ένα βραδινό φόρεμα με άνετη γραμμή.

Το 1966 η τότε editor της Vogue Diana Vreeland ταξίδεψε στο Μαρόκο, όπου μαγεύτηκε από τη γοητεία των καφτανιών. Ξεκίνησε να τα φοράει στο γραφείο, και να φιλοξενεί στις σελίδες του περιοδικού editorials με καφτάνια, δημιουργίες των τότε ανερχόμενων σχεδιαστών όπως ο Emilio Pucci,  ο Yves Saint Laurent, και ο Oscar de la Renta. Κατά τα χρόνια που υπήρξε editor, ταξίδεψε σε πολλά μέρη και υιοθέτησε ενδυμασίες από πολλούς πολιτισμούς. Έστειλε μοντέλα και φωτογράφους σε πολλές χώρες και πόλεις, ανάμεσα σε αυτές και στο Μαρρακές όπου πραγματοποιήθηκε φωτογράφιση με καφτάνια.

Κάπως έτσι, το καφτάνι έγινε αγαπητό και ανάμεσα στους celebrities, με την Elisabeth Taylor να καθιερώνει τις πιο iconic της εμφανίσεις, φορώντας περίτεχνα καφτάνια στολισμένα με πέτρες ή κεντήματα. Διάσημες γυναίκες που αποθανατίστηκαν από τον φακό φορώντας καφτάνια ήταν μεταξύ άλλων η Jackie Kennedy, η Bianca Jagger, η Anjelica Huston και η Brigitte Bardot.

Τα τέλη του 1960 ήταν μια εποχή οπού τα πρότυπα γύρω από το πώς πρέπει να ντύνεται μια γυναίκα άρχισαν να αλλάζουν. Έτσι, το καφτάνι άρχισε να γίνεται πιο δημοφιλές, επιτρέποντας στις γυναίκες να φοράνε δημόσια άνετα, φαρδιά ρούχα.

Στα 70s υιοθετήθηκε και αγαπήθηκε τόσο από την πλούσια ελίτ, όσο και από τους Hippies, μιας και τα έντονα χρώματα του και η άνετη γραμμή του ταίριαξε απόλυτα με τα “ethnic” trend της εποχής.

 

ΤΟ ΚΑΦΤΑΝΙ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ

Στις μέρες μας τα καφτάνια συνεχίζουν να αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της άνετης και chic φύσης τους. Συνήθως τα φορούν γυναίκες στη παραλία επάνω από το μαγιό, σαν καθημερινά φορέματα με boho διάθεση στη πόλη ή στις διακοπές, ενώ μπορούμε να βρούμε και βραδινά καφτάνια ή φορέματα τύπου καφτάνι για πιο ξεχωριστές στιγμές.

 

ΠΩΣ ΝΑ ΦΟΡΕΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΦΤΑΝΙ

  • Τους καλοκαιρινούς μήνες προτίμησε ανάλαφρα υφάσματα που «αναπνέουν» όπως βαμβακερό ή μετάξι.
  • Αν το Boho chic είναι το στυλ που σε εκφράζει, συνδύασε το καφτάνι σου με ένα ζευγάρι flat σανδάλια.
  • Ένα κοντό καφτάνι μπορεί να φορεθεί και με σορτσάκι ή slim fit παντελόνι για ένα casual look.
  • Αν θέλεις να τονίσεις τη μέση σου, μπορείς να προσθέσεις στο καφτάνι σου μια ζώνη.
  • Επέλεξε αξεσουάρ σε boho style, όπως ένα ζευγάρι statement σκουλαρίκια.
  • Για βραδινές και επίσημες εμφανίσεις επέλεξε ένα καφτάνι από ημιδιάφανο ύφασμα όπως η μουσελίνα.

 

Όπως είδαμε, το καφτάνι υπάρχει στις ντουλάπες των γυναικών εδώ και πάρα πολλά χρόνια και θα συνεχίσει να υπάρχει όσο αναζητάμε την άνεση και το στυλ. Επέλεξε αυτό που σου ταιριάζει και ζήσε το καλοκαίρι σου όπως εσύ το έχεις φανταστεί!

 

Μέχρι το επόμενο blog post,

Stay happy and love yourself!

Μαρία (The Happy Sizes Team)