Τσάντες : Όλη η ιστορία τους έως το σήμερα

Τη φράση Life is short, buy the bag την ακούμε πολύ συχνά τελευταία και συμφωνούμε απόλυτα, μιας και οι τσάντες είναι το πιο χρήσιμο αξεσουάρ στη καθημερινότητα της σύγχρονης γυναίκας.

Οι τσάντες όμως δεν ήταν πάντα γυναικεία υπόθεση. Ο όρος τσάντα όπως τον έχουμε στο μυαλό μας σήμερα καθιερώθηκε γύρω στο 1900, και αναφερόταν σε ενός είδους χαρτοφύλακα που κρατούσαν οι άντρες, ενώ σε ιερογλυφικά από την Αρχαία Αίγυπτο απεικονίζονται άντρες με δεμένα πουγκιά γύρω από τη μέση τους.

Φυσικά η τσάντα δεν είναι μια πρόσφατη εφεύρεση, μα υπάρχει από τα προϊστορικά χρόνια, από τότε που οι άνθρωποι είχαν στην κατοχή τους πράγματα για μεταφορά.

Σήμερα θα ταξιδέψουμε στον χρόνο, ώστε να ανατρέξουμε στην ιστορία της τσάντας, του μοναδικού αξεσουάρ που έχει και χρηστική σημασία πέρα από αισθητική.

Η «γέννηση» της τσάντας

Κατά τον Μεσαίωνα οι γυναίκες μετέφεραν τα πράγματα τους μέσα σε πουγκιά που έδεναν στη μέση τους κάτω από τα ρούχα τους. Επίσης, την ίδια εποχή, τα πουγκιά αυτά δεν ήταν χρήσιμα μόνο για τη μεταφορά χρημάτων και άλλων αντικειμένων, μα είχαν και συμβολική σημασία. Αντιπροσώπευαν τον γάμο και την δέσμευση, και πολλές φορές ήταν κεντημένα έτσι ώστε να παρουσιάζουν ιστορίες αγάπης.

Κατά την Ελισαβετιανή περίοδο ήταν στη μόδα τα πολύ ογκώδης φορέματα και τα πουγκιά χάνονταν κάτω από τις πολλές στρώσεις ύφασμα, και έτσι το μέγεθος των τσαντών άρχισε να αυξάνεται. Κατά το 1670 καθιερώθηκαν οι τσέπες σαν κομμάτι της ανδρικής ένδυσης, αντικαθιστώντας τις τσάντες, και κάπως έτσι καθιερώθηκε η τσάντα ως γυναικείο αξεσουάρ.
Η τσάντα σαν αξεσουάρ έπαιξε ρόλο ακόμα και στο κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών, μιας και πλέον είχαν στα χέρια τους κάτι μέσα στο οποίο μπορούσαν να αποθηκεύουν τα χρήματα τους και τα προσωπικά τους αντικείμενα, ενώ πιο πριν η κατοχή των χρημάτων ήταν καθαρά αντρική υπόθεση.

Μόδα ή χρηστικότητα;

Κατά τον 19ο αιώνα, όταν τα ταξίδια με τρένο άρχισαν να γίνονται πιο διαδεδομένα, οι τσάντες ταξιδιού (αυτό που σήμερα ονομάζουμε βαλίτσες) έγιναν πιο δημοφιλείς.

Κάποιοι από τους κορυφαίους σχεδιαστές όπως ο iconic Louis Vuitton ξεκίνησε την εταιρία του το 19ο αιώνα ως κατασκευαστής τσαντών ταξιδιού.

Όσο τα χρόνια περνούσαν, γύρω στη δεκαετία του 1920 οι γυναίκες άρχισαν να νιώθουν πιο ανεξάρτητες και να αποθηκεύουν στις τσάντες τους χρήματα, σημειωματάρια και καλλυντικά, που τότε είχαν αρχίσει να γίνονται δημοφιλή.

Το 1922, ο Emile-Maurice Hermes, ο εγγονός της θρυλικής εταιρίας που μέχρι τότε ειδικευόταν στα είδη ιππασίας, δημιούργησε την πρώτη τσάντα χειρός μετά από συμβολή της γυναίκας του, και κάπως έτσι έγραψε ιστορία.

Το 1950 της σχεδίασε τσάντες για μεγάλες σταρ του σινεμά, όπως η Grace Kelly, η Sophia Lauren και η Audrey Hepburn, έτσι τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του και από τότε οι τσάντες Hermès και ειδικά η Birkin bag αποτελεί σύμβολο status και συμπεριλαμβάνεται στα πιο luxury items που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

Τη δεκαετία του 1930, κοσμηματοποιοί έφτιαχναν τις λεγόμενες τσάντες minaudieres, που έμοιαζαν με τα σημερινά Clutch bags, τις οποίες στόλιζαν με πολύτιμες πέτρες.
Στα 70s ήταν στη μόδα οι μεταλλικές τσάντες, τις οποίες οι γυναίκες κρατούσαν στην Disco και τα φώτα αντανακλούσαν επάνω τους.

Στα 80s,δηλαδή σε μια εποχή μεγάλης ευημερίας και οικονομικής ανάπτυξης, η τσάντα είχε αρχίσει να γίνεται σύμβολο status και οικονομικής άνεσης με της γυναίκες της ελίτ να κρατάνε πανάκριβες τσάντες σε διάφορα μεγέθη και σχήματα.

 

Η σημερινή εποχή

Η τσάντα στις μέρες μας αποτελεί ένα βασικό στοιχείο της καθημερινότητας μας. Μπορούμε να βρούμε τσάντες από κάθε είδους ύφασμα και υλικό, σε όλα τα σχήματα και χρώματα. Oι σημερινές τσάντες είναι πολύ πιο λειτουργικές καθώς ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κάθε γυναίκας που θέλει τα προσωπικά της αντικείμενα μαζί της από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Stay happy and love yourself!

The Happy Sizes Team